Amur rybářský eShop
Čím a na co chytit Amura?
Vyberte si z širokého sortimentu rybářských potřeb. Krmení a nástrahy, Boilies, Boilie přísady a komponenty, např. speciální amurové 8mm pelety (10 kg) za 380,- Kč, Extra Carp Boilie Amur Special 20mm (800g) za 149,- Kč a další specialitky pro lov Amura. Samozřejmě v sortimentu eShopu nechybí ani další rybářské potřeby: pruty, navijáky, vlasce, pletenky a mnoho dalšího.. Vše neleznete zde:
Amur recepty
Amur má velmi chutné maso, u nás zatím málo známé. Maso je bílé, s minimálním obsahem tuku, má méně drobných kostí, než-li např. kapr. Kromě níže uvedených receptů je výborný na grilu a uzený!!
Smažený amur
podkovy z amura, sůl, olej, směs koření na ryby.
V jednoduchosti je síla, velmi jednoduchý a výborný recept.
Podkovy jemně osolíme, okořeníme, přidáme pár kapek oleje a necháme přes noc v lednici uležet. Pak osmažíme na sádle, na rozpálené pánvi. Je to velice jednoduché a velmi chutné.
Amur na cibulce se strouhaným křenem
800 g amura, sůl, 100 g slaniny, 2 menší cibule, mletá sladká paprika, majoránka, tuk nebo olej, citrónová šťáva, sojová omáčka, 50 g másla, kečup, strouhaný křen.
Očištěného amura nakrájíme na menší porce a osolíme. Porce zabalíme do plátku slaniny a ovážeme nití. Cibuli jemné nakrájíme, osmahneme v pekáčku na tuku a na cibulový základ rozložíme porce ryby. Posypeme je špetkou papriky a majoránky, pokapeme citrónovou šťávou a sojovou omáčkou, na maso položíme plátky másla. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Při pečení rybu podléváme horkou vodou a poléváme vypečenou šťávou. Upečené porce amura rozdělíme na talíře, polijeme šťávou, přizdobíme kečupem (podle chuti) a posypeme strouhaným křenem.
Amur na víně
600 g amura, 50 g másla, 1 cibule, 5 rajčat, 1 dcl bílého vína, celý pepř, bobkový list, nové koření, mletá paprika, sůl, citrón.
Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet.
Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme koření, nakrájená rajčata a osolenou rybu. Vše lehce zaprášíme paprikou a podlijeme vínem.
Za častého podlévání pečeme v troubě.
Amur na houbách
podkovy z amura, ďábelské koření, sůl, houby, máslo, sojová omáčka.
Rybu osolíme a okořeníme. Houby smícháme se sójovou omáčkou a větší část hub vložíme do břicha ryby, kterou pak zašijeme, zbylé houby dáme na rybu. Takto připraveného amura dáme do pekáče s máslem a pečeme 30 minut.
Přílohy: vařené brambory, zelný salát.
Amur zapečený s bramborami a slaninou
1 ks vykuchaný a očištěný amur s kůží - popř. rovnou filety z amura, 100 g slaniny, 100 g tvrdého sýra, petržel kadeřavá, libeček, cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín, olej, brambory.
Amura naporcujeme osolíme, opepříme podle chuti. Oškrábeme brambory, nakrájíme brambory. Poté brambory vložíme do vymazaného pekáče (mohou se jako alternativa udělat i jednotlivé porce v alobalu na gril) na ně pak petržel, libeček s natí, sůl, pepř, kmín podle chuti. Potom nakrájíme cibuli na kolečka, česnek nakrájíme na větší kousky a posypeme brambory. Nakonec nahoru naskládáme filety z amura kůží navrch a po celé délce vyskládáme slaninu a na ni tvrdý sýr. Přikryjeme a pečeme cca 0,5 hodiny.